Clean Bandits, 8 Martie si o initiativa pentru o lume mai buna!

Aseara, odata cu apropierea zilei de 8 Martie, am vrut sa caut o melodie specifica acestei ocazii. Dupa ce am ocolit cu vigilenta melodiile de tipul ’’Ohh mama, move that booty’’ am descoperit melodia perfecta. Cei de la Clean Bandits au avut ideea de a colabora cu Ellie Goulding si au creat melodia ’’Mama’’ pe care o puteti asculta mai jos.


P.S: CLIPUL TREBUIE VAZUT CU MULTA ATENTIE!

Deoarece nu ma pot lauda ca ma pricep la muzica sau ca am studii in domeniu, azi nu o sa discut despre cat de buna este melodia, ci voi face o interpretare a videoclipului. Mai pe scurt, voi incerca sa explic semnificatia acestuia.

Inceputul ne prezinta un copil neglijat de catre tatal sau. Acesta trece prin diverse faze, iar la sfarsit apare dezvaluirea ca acest copil este de fapt Trump. Da, presedintele USA:  Donald Trump. Dupa ce treceti de rasul molipsitor pe care il ofera acest videoclip, incercati sa il revedeti  si sa intelegeti mesajul.

Trump evolution in the Clean Bandits clip

Prima problema prezentata este in sine lipsa unui exemplu patern sau chiar exemplul negativ al acestuia. Ei aduc in lumina ideologia ca niciun copil nu se naste rau, criminal, rasist, badaran, etc. ci obtine aceste caracteristici in timpul vietii (Fie de la parinti, fie de la colectiv/societate). De exemplu: daca unui copil i se repeta de mic sa stea departe de rromi deoarece sunt rai/murdari/ corupti, el va trai toata viata cu aceasta idee, chiar daca nu a interactionat niciodata cu un rrom. Un alt exemplu este cel al colectivului care imprima in gandire ca elevii care sunt tacuti/ linistiti/ silitori sunt de fapt tocilari si merita schingiuti pentru asta, astfel se creeaza adulti ce urasc persoanele timide sau tacute. Daca un coleg este tacut inseamna fie ca ascunde ceva, fie ca este incompetent.

As putea da exemple la nesfarsit insa acesta nu este singurul mesaj din videoclip. In acelasi timp se abordeaza problema parintilor foarte stricti, cei ce incearca sa isi implineasca visele prin copilul lor, adica ii influenteaza fiecare alegere importanta deoarece ei considera ca asa e bine, asa e corect. Ganditi-va acum din prisma lui Trump: poate ca el si-a dorit mereu sa devina inginer sau arhitect si sa construiasca diverse cladiri fascinante, insa tatal sau i-a impus mereu sa devina un politician de succes. Frustrarile din copilarie si visele neimplinite pot ajunge in viitor sa il influenteze negativ, ducand chiar la diverse catastrofe globale.

Legat de aceasta avem si problema sistemului de invatamant care are obiceiul de a ne trata asemanator, de a ne baga in aceeasi cutie ideologica si de a batjocorii pe cei ce gandesc/actioneaza/ simt altfel decat impune sistemul. Ei bine, desi involuntara, aceasta practica creeaza copii defecti, ce devin mai apoi adulti frustrati. Modeleaza  oameni ce sunt doar buni intr-un domeniu, fara a fi speciali in vreun fel. Aceasta poate fi vazuta ca o defectiune colectiva ce continua sa fie raspandita din generatie in generatie. Degeaba jucam ’’Razboiul Generatiilor’’, de secole intregi, daca nu intelegem ca generatia ce vine dupa noi ne arata exact ceea ce suntem. Ei sunt creatia noastra, formata exact  prin modul in care ii inspiram sa traiasca si sa iubeasca. Daca nu va place de Dragnea, Dancila, Tudorel, etc. ei bine ei sunt  reprezentarea perfecta a societatii trecute si prezente. Un exemplu ca ceva trebuie sa se schimbe atat in gandirea cat si in inimile noastre.

Intr-un final, cum ziceam mai sus, fiind 8 martie, avem si o ’’mama’’ce  joaca un rol important in acest videoclip. Deoarece figura paterna lipsea cumva din peisaj sau era una omniprezenta, videoclipul ne arata, la final, dependenta personajului de mama sa. Da, ea este prezentata ca fiind personajul din spatele deciziilor lui Trump. Insa, simbolic, cred ca acestia doresc sa arate ca desi sprijinul mamei ramasese acelasi, influentele negative ale tatalui inlatura cumva tot ceea ce mama incearca sa faca bun pentru copilul sau.

Pe de alta parte poate fi interpretata si ca fiind o vina impartita: mama asista tacuta la comportamentul tatalui si il accepta in mod repetitiv. In momentul in care realizeaza impactul negativ al acestuia in viata copilului, orice actiune sau efort al ei devine inutil, neimportant.

Este astfel un cerc vicios in care ne invartim. Da, nu exista educatie perfecta si oameni perfecti, asa cum nu exista un bine absolut sau un rau absolut. Deci, daca tot este ziua femeilor si a mamelor din intreaga lume as dori ca in schimbul florilor sa propun o initiativa pentru toate femeile din lume:

  • Nu acceptati pe oricine langa voi, indiferent cat de singure va simtiti! Deciziile voastre si acceptarea infinita a unei persoane defecte nu va afecteaza doar pe voi. Alegeti cu cap!
  • Nu incercati sa fiti cele mai bune, cele mai frumoase, cele mai destepte si nu mai incercati sa va comparati cu ceilalti sau sa ii comparati pe ceilalti cu voi!  Ceilalti pot fi copiii vostri!
  • Nu mai traiti dupa tot felul de patterne, dupa parerile societatii! Traiti pentru voi si mai apoi lasati-va copiii sa traiasca pentru ei si pentru ceea ce iubesc!

Inchei acest articol cu acelasi mesaj ca si al videoclipului:


DAMAGING OUR CHILDREN CAN DAMAGE THE ENTIRE WORLD! Don’t forget that!


P.S: Sper ca aceasta melodie a fost pe placut vostru si de abia astept sa citesc parerea voastra despre mesajul ei. Ce credeti: este doar o gluma la adresa presedintelui USA sau are un mesaj mai profund?

3 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.