Cuvantul biblic in societatea actuala
Conceptele si ideile specifice crestinatatii au devenit foarte criticate in multe dintre universitati sau medii stiintifice. Este negata posibilitatea de a exista un adevar absolut, aspect datorat spiritului postmodernist al vremurilor.
Cultele crestine de astazi isi au radacina in Sfintele Scripturi structurate toate in continutul biblic la care avem acces cu totii. Dincolo de diferentele doctrinare, canonice, liturgice sau de traditiile specifice fiecarei religii crestine, Biblia a ramas in continuare elementul fundamental comun care uneste toate aceste credinte intr-un spirit omogen si inseparabil, derivandu-se din continutul ei numeroase carti crestine, schite de predici, filme cu caracter religios, etc.
Postmodernismul si efectele sale asupra crestinismului
De-a lungul timpului, multe dintre teoriile stiintifice sau de alta natura care erau crezute de catre omenire au fost demontate cu ajutorul unor dovezi clare si precise. Ceea ce ramane foarte intrigant pentru multi dintre cercetatori si oameni de stiinta moderni care sustin alte concepte prinvind existenta umana este ca nu s-a reusit demontarea oficiala a evenimentelor biblice. In societatea actuala, exista o puternica confruntare intre crestini si cei care au alte convingeri.
Analizand din punct de vedere istoric, traditia intelectuala crestina si-a exprimat credinta ca universul se afla sub conducerea unei fiinte supreme, inceputul Renasterii fiind primul moment remarcant in care aceasta incredere a fost erodata. Actualmente, curentul care neaga adevarul absolut si orice structura ultima inteligibila a realitatii este postmodernismul, cel care contribuie la aceasta erodare.
Cu toate acestea, cuvantul biblic ramane pentru multi oameni unica sursa de adevar relevata de divinitate. Setul de argumente care sustine sinceritatea Bibliei nu poate fi respins de nicio gandire rationala. In mod clar, Sfintele Scripturi nu constituie o viziune simpla sau optimista asupra religiei sau a naturii umane, motiv pentru care unii tind sa respinga veridicitatea ei.
- Autenticitatea continutului biblic
In vremea renasterii Israeului modern, au fost descoperitedocumente ce au ramas ascunse timp de doua mii de ani. Acestea s-au dovedit a fi manuscrise ale unor carti biblice identice cu cele regasite in Biblia de astazi. Astfel se dovedeste ca ideile si evenimentele consemnate in paginile Scripturilor prezinta o veridicitate sustinuta de dovezi materiale practice.
- Precizia temporala si spatiala a informatiilor
Precizia geografica si istorica a evenimentelor si persoanelor descrise in Biblie au constituit adesea motiv de controversa pentru ca au fost multi cei care s-au indoit de existenta certa a acestor detalii. Arheologii moderni au oferit raspunsuri cu ajutorul unor probe de existenta a popoarelor, locurilor si culturilor prezentate.
- Unitatea desfasurarii biblice
Cele 66 de carti ale Bibliei au fost scrise de catre patruzeci de autori care au trait in epoci diferite, patru sute de ani de tacere fiind cei care despart Vechiul Testament de Noul Testament. Cu toate astea, de la „Facere” si pana la „Apocalipsa”, gasim o singura poveste in desfasurare, impreuna oferind raspunsuri la cele mai grele intrebari pe care si le pune mintea umana.
- Prezentarea miracolelor
Noul Testament numeste martori ai evenimentelor si minunilor ce sunt descrise in continutul biblic. Toate acestea au avut loc intr-o perioada in care afirmatiile evanghelice puteau fi foarte usor testate. Asadar, multi din martorii acelor vremuri au murit ca martiri si asta nu datorita unor convingeri filosofice sau religioase, ci strict pentru ca au sustinut ca fiind reale toate miracolele si invierea Mantuitorului. Oamenii nu ar accepta sa moara pentru un concept pe care il cunosc ca fiind o minciuna.
Biblia ramane in constinuare punctul de sprijin al societatii crestine si nu numai, ea fiind si fundamentul culturii moderne europene care promoveaza anumite valori etice de mare importanta la ora actuala, precum: egalitate, demnitate umana, iubirea aproapelui, solidaritate, etc.