HaLate de-a lungul timpului

Medicina a fost si inca este una dintre cele mai nobile meserii deoarece intrece orice limita posibila pentru a combate bolile si automat, pentru a salva vieti. Astfel, de-a lungul timpului, aceasta meserie a fost persecutata iar mai apoi admirata de catre societate si in functie de acest parcurs simbolic, vestimentatia medicilor a fost intr-o continua schimbare.

La inceputul vremurilor cand medicina era considerata malefica, medicii erau imbracati precum restul satenilor pentru a nu atrage atentia asupra lor. Pe de o parte mi se pare un lucru bun deoarece pareau mult mai familiari, mai obisnuiti. Cred ca asta oferea pacientului si un grad de acomodare mai ridicat care era inlocuit mai apoi, subit, prin operatiile ce se efectuau de multe ori, fara o anestezie sau cel putin fara una totala.

Sursa: personality cafe
Sursa: personality cafe
Sursa: radiospada
Sursa: radiospada

Zburam mai apoi in timpul holerei, o boala dureroasa ce a reusit sa isi pastreze numele in cartea celor mai crude epidemii. Asemenea ei era si imbracamintea doctorilor, caci, pe langa motivele ce tineau de securitatea acestora, imbracamintea din acea vreme era vazuta ca prevestitoare a mortii. Bineinteles ca structura ei era una ce impunea frica, dezorientare si foarte clar ca era asemuita celor mai negre ganduri ale omenirii. Plus ca masca pe care acestia o purtau, datorita amestecului de plante ce erau ascunse in ciocul lung, plante ce aveau datoria de a proteja doctorul, dar si de al scapa de mirosurile neplacute, era una destul de ciudata. Aceasta avand forma unui cap de corb ducea cu gandul la peisajele urmatoare unui razboi crunt.

Sursa:Youtube
Sursa:Youtube

Dupa ce perioadele negre ale istoriei au trecut, iar oamenii au realizat necesitatea unor institutii spitalicesti, sa nu mai vorbim si de presiunea impusa de razboaiele ce urmau a veni, doctorii si-au schimbat uniforma infricosatoare in una ce presupunea a aduce pace si tratare celor raniti. Astfel au aparut tipicele uniforme albe pe care multi dintre noi le cunoastem. Se pare insa ca planul de a crea o costumatie care sa inspire bunatate si pace a dat gres in momentul in care razboaiele au luat sfarsit.

 

Acum, aproximativ orice persoana pe care ai intreba-o despre uniformele medicilor o sa raspunda ca li se par destul de respingatoare, banale sau chiar macabre, parerea lor fiind strans legata de anumite amintiri. Eu de exemplu, am inceput sa urasc aceste uniforme cam pe la varsta de 13 ani. Atunci a fost momentul in care am realizat ca spitalul nu inseamna doar un loc unde mergi sa fii erou pentru cateva secunde, atunci cand doctorul iti face cateva injectii. Nici nu inseamna doar locul in care, dupa o cazatura groaznica sau o raceala cumplita, doctorul te face bine si te rasplateste cu o bomboana. Atunci am urat pentru prima data, cu sufletul meu de copil, acea femeie in alb care nu mi-a dat sansa de a-mi revea bunica pentru ultima oara.

Amintirea a ramas, chiar daca mai tarziu am realizat ca nu aveam motiv sa urasc pe cineva deoarece eram prea mica pentru a avea voie sa intru in sectia de terapie intensiva. Dar independent de asta am continuat sa urasc acele halate medicale albe. Bineinteles ca si viitorul suna bine, suna colorat de bine, deci, asemanator lui consider ca ar arata si uniformele medicilor.

Cum ar fi ca la pediatrie sa vedem doctori si asistente ce poarta bluze medicale cu imprimeuri dragalase, de exemplu cu pisici sau caractere din desenele animate? Ar fi haios, dar in acelasi timp ar fi un mod de a atrage copii si de ai acomoda cu doctorii. Cum ar fi ca pe sectia de cardiologie sa apara doctori imbracati in rosu, iar la terapie intensiva sa aiba uniforme colorate sau cu niste ingeri desenati pe acestea?

Eu spun ca uniformele au fost, sunt si vor fi intotdeauna un simbol al evolutiei din medicina dar si al evolutiei societatii. Astfel ca, conform cu acestea si perspectiva noastra se va schimba si vom reusi sa vedem medicina ca pe o salvare sau ca pe un ajutor nobil, in detrimetrul acelei senzatii de frica sau de monotonie impuse de sistemul actual. Acest lucru este desigur posibil si sunt sigura ca va deveni ceva normal in timp deoarece este o schimbare necesara, o schimbare ceruta de societate. Astfel ca putem gasi intr-un magazin online de costume medicale si echipamente de lucru si astfel de costumatii tamam bune pentru a aduce un zambet pe buzele celor ce au cea mai mare nevoie de el.

Acest articol a fost scris in cadrul competitiei SuperBlog 2018!

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.