Japonia – pe o petala de cires

A fost odata ca niciodata un mic satuc ce se afla in zona ce se numeste astazi Shizuoka. Adapostit de marele munte Fuji si oglindit de apele cristaline ale unui lac, imbracat maiastru in petale de sakura, satul parea unul de poveste. Acolo traia un pescar pe nume Hakuryo. Intr-o dimineata, in timp ce se plimba prin insulele acoperite de pini din peninsula Miho, oberva un chimono nemaintalnit, invelit atent in penele celor mai maiestre pasari si mangaiat usor de nisipul alb. Curios din fire si cu siguranta ca acest chimono era adus pe pamant de catre zei, decide sa il pastreze. Insa cand doreste sa mearga in sat pentru a le da de veste si celorlalti de descoperirea sa aducatoare de bunastare, vantul incepe sa vuiasca un cantec de neuitat iar frunzele dansau magic deasupra lacului de diamant. Uimit de aceasta vraja nesfarsita a lacului, Hakuryo priveste pierdut cum din lac se ridica o femeie de o frumusete nemaintalnita, cu parul atins de cele mai frumoase flori vazute vreodata si cu o sclipire de neuitat. Aceasta ii explica pescarului ca este una din cele zece spirite Tennyo si il implora sa ii returneze Hagomoro-ul fara de care aceasta nu putea zbura inapoi in rai.

Sursa: pixels.com
Sursa: pixels.com

Pescarul, uimit de frumusetea ei,refuza sa ii returneze frumosul vesmant. Cu lacrimi de cristal incepe sa planga tanara domnita si sa suspine. Priveste cerul in semn de dor de casa si il mai implora odata, insa Hakuryo nu dorea sa renunte la mica sa comoara. Vazand ca incercarile ei nu reusesc sa induplece inima pescarului, aceasta dispare in lacul involburat lasand in urma sa mireasma de flori.

Uimit de ceea ce vazuse, Hakuryo se intoarce in sat si incepe sa le povesteasca tuturor cele vazute si le arata frumosul Hamoro. Atat de uimiti erau acestia de fiinta vazuta de pescarul nostru incat au povestit mai departe pana cand povestea ajunsese la urechile imparatului ce isi cauta o consoarta. Fiind vrajit de legenda unei femei atat de frumoase acesta pleaca in cautarea ei si chiar isi construieste un foisor pe malul laculul sperand sa intalneasca aceasta frumoasa fiinta si sa o faca a lui.

 

Trec zile, saptamani, luni dar imparatul nu reuseste sa gaseasca frumoasa domnita. Pe zi ce trece acesta isi pierdea speranta de a o gasi, insa, intr-o noapte in care cerul parea magic iar florile de sakura se lasau purtate de vreme linistea era tulburata de un cantec atat de frumos incat imparatul nostru se lasa purtat de aceasta. Ajuns la malul lacului vede o femeie a carei frumuseti intrecea chiar si stelele cerului si pe loc ii cere acesteia sa ii devine consoarta. Iritata de neobrazarea imparatului de a o considera o simpla fiinta omeneasca, Tannyo il refuza apoi dispare in mare.

Jignit de refuzul acesteia imparatul ordona garzilor sa pandeasca atat cat va fi nevoie lacul si sa o captureze pe frumoasa fiinta. Dupa multe incercari esuate si multi soldati pierduti, imparatul reuseste sa captureze frumoasa Tannyo si sa o faca consoarta sa. Pentru a se asigura ca aceasta nu va scapa o inchide intr-unul dintre palatele sale si il pune pe cel mai neinfricat general al sau sa o pazeasca.

Sursa: zerochan.net
Sursa: zerochan.net

Vremea trecea iar generalul cade in vrajele minunatei fiinte. Dragostea era insa una impartasita, astfel ca acesta se decide sa planifice o cale de scapare a acesteia si mai apoi sa o faca doar a lui. Seara se lasa peste palat iar norii prevesteau un blestem nespus. Generalul o apuca strans de mana pe Tanyo si ii promite ca acea seara va fi doar a lor sau ca, pentru dragostea lor va platii chiar si cu viata. Odata trecuti de gradinile imperiale si de punctul cel mai bine pazit de soldati, generalul nostru paseste cu incredere spre iesirea secreta din palat insa, odata ce paseste inafara zidurilor este inconjurat de catre imparat si de garzile lui. Fara sa stea pe ganduri imparatul il sacrifica pe general. Vazand asta Tannyo cade in genunchi si, pentru a doua oara, isi sacrifica lacrimile de cristal. Cu cat plangea mai mult cu atat in fata ei se insira un rau cristalin, iar ea disparea usor precum nisipul purtat de vant. Oricat incerca imparatul sa o induplece si sa o salveze aceasta se sfarsea mai repede, ramanand la final doar un rau ce ducea spre locul unde o gasise pe aceasta. Multi ani mai tarziu, in acelasi sat, se nastea o fetita speciala….

Sursa: desktopnexus.com
Sursa: desktopnexus.com

Anul 2018, la 20 de ani de la nasterea lui Sakura-san …

 

Sakura-San era o fata dulce iar frumusetea ei rapitoare vrajise deja majoritatea baietilor din sat. Ea avea insa o singura pasiune si anume cunoasterea legendelor despre Tannyo, ingerii ce candva ii vizitasera satul pentru a aduce bunastare si dragoste. Se simtea oarecum legata de aceasta poveste.

sursa: otakumode.com
sursa: otakumode.com

In acelasi timp cu ea, intr-un oras din Romania se nascuse un tanar pe nume Alex. Acesta era orfan de mic si traise o mare parte a vietii sale cu bunicii. Cand bunica sa a decedat, acesta a decis sa cutreiere tara pe o bicicleta in cautarea unui loc in care sa se simta acasa. Cutreierase munti si vai de mic copil dar intotdeauna simtea ca nu apartine nicaieri. Avea in multe nopti vise ciudate despre printi si printese, despre ingeri ce coborau pe pamant si luminau noptile cu magia lor. Isi visa casa ca fiind un loc magic, imbracat mai mereu de flori de cires ce zburdau nestingherite in dansul vantului.

Sursa: Pinterest
Sursa: Pinterest

Cand a implinit 20 ani, Alex a reusit sa stranga destui bani pentru a cutreiera lumea iar intr-o zi descopera un circuit in Japonia ce il atrasese instant, fara motiv. Nu a stat pe ganduri mult timp si a facut rost de biletele spre calatoria ce avea sa ii contureze o mare parte din viata.

Stia deja despre Japonia faptul ca era taramul diplomatiei si al povestilor nesfarsite despre onoare si iubire. Era tara ale carei simboluri ii tulburau noptile prin blandetea lor aducatoare de noroc. Stia ca florile de Sakura erau sacre si erau un simbol popular inca de pe vremea Samurailor. Caci acestia plantau ciresi pe teritoriile nou cucerite iar in primul razboi mondial, razboincii  kamikaze purtau aceasta floare in semn de onoare si dragoste pentru patrie, dar si pentru a imbuna zeii.

Dorea sa guste din nesfarsitul sake si sa cunoasca o parte din arta impartasita de gheise. Voia sa simta si el nobletea muncii atat de bine pastrata pe acel taram de poveste. Spera sa paseasca pe Varful Fuji si sa danseze cu fetele muntelui atat de vestite pentru frumusetea lor, dar si sa vada lumea din perspectiva acestor personaje de poveste.

Dorea sa atinga viitorul in palme prin interesantul Tokyo dar si sa descopere neintelesele simboluri ale visurilor sale. Sa simta agitatia unei lumi atat de pline de viata si atat de diferita de orasul in care traise. Gusta din patima modernismului, dar in acelasi timp, visa la a cunoaste si legendele inca nepierdute ale Japoniei.

Ajunge deci si in Hiroshima, un oras atat de plin de durere si totusi, un oras ce a dat o lectie intregului glob. Cel ce a starnit regrete si celor mai neinfricati conducatori si a adus o revolta impotriva armelor nucleare. Poporul a invatat atunci tot globul ca, cea mai insemnata lupta se duce prin dragoste si solidaritate si astfel, va deveni si cea mai benefica.

Sursa: nationalgeographic.com
Sursa: nationalgeographic.com

Dupa ce si-a lasat toata ura din suflet la Hiroshima, Alex urma sa ajunga pe muntele Fuji, insa cirtuitul in Japonia mai avea o singura oprire inainte si anume, aveau sa viziteze templele din satul Shizouka. Seara erau pregatiti pentru festivalul ciresilor si pentru petrecerea de abdicare a imparatului Akihito iar mai apoi, urmau sa doarma acolo si la rasarit, sa isi continuie calatoria spre culcusul zeilor.

Dimineata aceea era nemaivazuta. Soarele stralucea puternic si impaciuitor, din vazduh pasarile cantau o oda de neuitat, iar vantul batea calm, ca o poveste, ducand dupa sine, intr-un dans bolnav cele mai frumoase petale vazute vreodata. Odata intrat in micul satuc, Alex simtea ca ceva se schimbase. Era fericire? Era pace? Era iubire? Nu isi putea explica simtirile, insa, nu ii desplacea acest sentiment. Dupa o masa copioasa si un curs de glume Japoneze tinut de catre ghidul sau, Alex porneste spre Foisorul Zanelor. Ramas uimit de povestea frumoasei Tennyo si coplesit de senzatia de deja-vu, acesta sa gandeste ca i-ar prii o plimbare cu bicicleta.

Odata ce se apropia de nisipul cristalin al insulei, Alex observa o fata incredibil de gingasa si de frumoasa ce statea pe scarile unui templu de mult uitat. Se opreste si ramane cu privirea inmarmurita spre aceasta iar ea, nedumerita la inceput, apoi constienta subit de efectul sau asupra barbatilor ii zambeste timid. Nu dupa mult timp, acestia devin foarte apropiati, parea ca se cunoasteau de secole, iar intr-un final isi fagaduiesc ca se vor reintalni la apus pe marginea raului ce strabatea orasul.

 

Sursa: Pinterest
Sursa: Pinterest

Si ambii s-au tinut de cuvant, caci, cand soarele isi arata ultima sclipire, acestia se priveau pierduti in ochi. Dupa ce s-au bucurat de spectacolele stradale pline de miresme nerefuzabile, muzica magica si dansuri de neuitat, revin in locul de intalnire. Stelele straluceau precum niste diamante ce se doreau gasite iar cerul, prin intunecimea sa atat de clara, parca dorea sa le adauge un plus de magie. Raul murmura usor precum o oda veche in timp ce buzele celor doi se uneau intr-o iubire de secole ascunsa. Cand deschide ochii, Alex observa ca se afla parca intr-un alt taram, cu mii de ani in urma. Cativa tarani imbracati in haine vechi se holbau la cei doi, Sakura-san fiind mai frumoasa si mai stralucitoare ca niciodata. Ignorand tot, cei doi isi mai ofera un ultim sarut parca de secole asteptat iar mai apoi se transforma in doi ciresi ce isi imbarligau ramurile in semn de vesnicie.

sursa: wallpapersafari
sursa: wallpapersafari

Taranii raman din nou uimiti de ceea ce vazusera,iar de atunci, legenda spune ca in Japonia ciresii sunt semnul iubirii, al vesniciei si al bogatiei sufletesti. Ca doi strajnici au ramas si azi cei doi ciresi din Shizouka fiind vazuti si admirati chiar si de zeii muntelui Fija.

Sursa: WallpapersCraft
Sursa: WallpapersCraft

Daca v-a placut povestea mea va invit sa o traiti pe a voastra printr-un circuit în Japonia cu Exact Travel Club care sa va prezinte Japonia prin petalele voastre de cires.

Acest articol a fost scris in cadrul competitiei SuperBlog 2018!

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.