Scoala de bani si drumul spre o viata fericita!

Mereu ne intrebam de ce drumul spre fericire este plin de provocari. Incercam din rasputeri sa purtam un razboi continuu cu noi insine si cu dorintele ce ard nesfarsit in sufletul nostru. Pe langa spiritul nationalist ce se ascunde in fiecare dintre noi si desi avem cativa ani de experienta europeana, romanii nu sunt foarte „atasati „ de cultura europeana. Astfel, firmele romanesti vin din urma si preiau initiativa de a educa si de a aduce oamenii mai aproape de spiritul european. Astfel a aparut si programul Scoala de Bani, oferit de catre BCR. Ar putea fi din cauza ca multi merg pe ideea ca nu avem nevoie de o educatie financiara. Ei bine, dragii mei, sunt aici sa va contrazic si sa va prezint cativa pasi pentru a avea o independenta financiara, dar si pentru a invata cum sa cheltuim banii intr-un mod folositor.

Pasul 1. Constientizarea bugetului disponibil si stabilirea unei sume pe care va propuneti sa o economisiti.

Consider ca intotdeauna trebuie sa fim constienti de bugetul nostru si sa ne raportam la el. Desi ne dorim sa iesim in evidenta, deoarece este o caracteristica bine infipta in mintea nostra, ar fi indicat sa ne limitam mai apoi la servicii/produse nu neaparat ieftine si de proasta calitate, ci la unele cu un pret acceptabil pentru bugetul nostru, care sa ne asigure stabilitate pe termen lung.

Pasul 2. Alegerea serviciilor/produselor ce se potrivesc bugetului nostru.

In ceea ce priveste serviciile potrivite pentru noi, gasirea prestatorului este una mult mai usoara deoarece pretul trebuie sa fie in concordanta cu calitatea serviciilor oferite. Mai greu este atunci cand trebuie sa alegi produsele perfecte. Multi intelegem ca economia inseamna rezumarea la produsele ieftine si de proasta calitate si inlaturam din start produsele considerate de lux. Eu consider o economie perfecta, nelimitarea de a descoperii produse noi iar cand vine vorba de alimente de genul, aleg sa cumpar o cantitate mai mica care sa ma faca fericita.

Pasul 3. Lucrurile de firma nu inseamna automat calitate, indiferent cat sunt de apreciate de societate.

O haina de firma sau un produs cumparat de marea majoritate nu implica automat si calitatea dorita. De exemplu hainele cumparate de marea majoritate, deoarece sunt produse ale unor brand-uri cunoscute, nu au o calitate mult superioara hainelor cumparate din piata sau din magazinele chinezesti. De asemenea cele mai cautate telefoane nu sunt intotdeauna si cele mai rezistente. Astfel, intotdeauna trebuie sa fim putin critici si sa facem un research inainte de a cumpara anumite produse, mai ales in cazul in care pretul lor este unul destul de mare.

Pasul 4. Odata ce incepem sa avem economii trebuie sa investim in ceea ce ne face fericiti

Daca faci economii, sau ai deja un obiectiv bine stabilit pe care vrei sa il atingi, nu inseamna ca trebuie sa iti renegi anumite dorinte sau placeri. Economisirea nu inseamna zgarcenie. Iesi in oras, distreaza-te moderat, viziteaza locuri noi si vei vedea ca poti economisi fara sa iti distrugi fericirea.

Pasul 5. Cum sa faci bani investind in tine si in frumusetea zilei de maine

Suntem fiinte umane iar principalul nostru instinct este sa ne dezvoltam atat fizic cat si intelectual. Astfel poti folosi economiile pentru a te dezvolta profesional, pentru a descoperii lucruri noi sau pentru a te specializa in domeniul pe care il iubesti. Acest tip de investitii, de cele mai multe ori, ajuta. Ele iti dau sansa de a deveni mai bun in domeniul tau si cel mai probabil iti vor creste bugetul.

Pasul 6. Copiii nu primesc bani pe mana, deci nu au nevoie de educatie financiara.

Gresit! Copiii au cea mai mare nevoie de educatia financiara deoarece,candva, vor ajunge sa aiba bani si nu vor stii cum sa ii gestioneze. Astfel vor aparea acel tip de tineri care arunca toti banii primiti  pe o noapte in club sau pe lucruri inutile, iar mai apoi, adulti fiind, nu vor putea sa isi gestioneze salariul si vor avea mai mereu nevoie de sprijinul vostru. Educatia, mai ales de la varste mici nu a fost niciodata toxica! Educatia este facuta sa ne pregateasca de viata si niciodata nu este prea devreme sau prea tarziu pentru a invata lucruri noi!

Acest articol a fost scris in cadrul SuperBlog 2018!

2 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.