O calatorie in timp cu Sauvignon Blanc 2016 si Camembert – Ile de France la Casa Ghincea

Hello guys! Dupa o pauza mai lunga si o sesiune coplesitoare, se pare ca stundentia chiar iti ocupa o mare parte a timpului, am revenit cu un eveniment interesant ce a avut loc in Craiova, mai exact la Casa Ghincea (un local ce merita vizitat daca ajungeti prin Craiova). Acest eveniment a fost adus la viata de catre Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro si mi-a oferit sansa de a revedea vechi amici dar si de a petrece o seara relaxanta in orasul meu natal. Astfel, printre miresmele imbietoare ale vinului oferit de Crama Dragasi si printre savoarea branzei Delaco, am reusit sa descopar o Craiova mai putin mohorata si mai culturala.

Fotografia postată de Sevda Ygmur.

Fiind vorba de o degustare de vin si branza am avut parte de patru combinatii ametitoare si unice :

Wine Glass on WhatsApp 2.17Sauvignon Blanc 2016 Petit Fume –  Cheese Wedge on Apple iOS 11.3  Camembert – Ile de France

Wine Glass on WhatsApp 2.17Petit Cuvee Blanc 2017Cheese Wedge on Apple iOS 11.3  Havarti  Delaco D’Exceptie

Wine Glass on WhatsApp 2.17 Rose 2016Cheese Wedge on Apple iOS 11.3  Gouda Delaco D’Exceptie

Wine Glass on WhatsApp 2.17 Cabernet Franc 2015Cheese Wedge on Apple iOS 11.3  Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

Fotografia postată de Daniel Botea.

Desi fiecare a avut nota sa de unicitate, combinatia dintre Sauvignon Blanc si Camembert a fost cea care a pus stapanire pe papilele mele gustative. Astfel as dori sa incep printr-o calatorie in timp, calatorie ce ne va arata cum am ajuns astazi sa ne delectam cu astfel de delicatese.

Prima are loc  in secolul al XVIII-lea in satul Camembert din Franta. Traditia spune ca cea care a creat aceasta branza este Marie Harel si impreuna cu un preot refractar ce era pasionat de branza Brie au reusit sa creeze o delicatesa ’istorica’. Spun asta deoarece aceasta branza are si o semnificatie puternica in cultura franceza, asta datorita atat perioadei in care a fost creata dar si a impactului pe care l-a avut in gastronomia franceza. Astazi este considerata ca fiind un simbol al Republicii Franceze,o branza ce a adaugat un simt de prospetime peste cruzimea revolutiei ce avea sa se sfarseasca . Este un martor al libertatii dar si al drumului parcurs de francezi catre libertate si democratie. Ca o mantie se pliaza aceasta branza in perioada istorica precizata caci prin gustul sau vag dulceag precum reusita revolutiei , cu tenta de ciuperci ca o renastere dupa furtuna,dar si cu un retrogust lung ca pentru eternitatea momentului a reusit sa fascineze generatii si sa isi pastreze un loc aparte in gastronomia mondiala.

Fotografia postată de Daniel Botea.

Cea de a doua calatorie are loc tot in Franta, insa de aceasta data in regiunea Bordeaux unde se presupune ca a luat viata vinul Sauvignon Blanc.  Numele sau ii descrie si caracterul, fiind preluat din limba franceza, sauvignon- salbatic si Blanc- alb, prezinta acest vin ca fiind pur dar si salbatic, plin de viata, acid. Culoarea sa galbena-canar cu reflexe verzui stralucitoare aminteste de vara, de prospetimea dar si de jocul de culori specific acestei perioade. Gustul sau fructuos, plin de prospetime,ce este învaluit într-o aroma-buchet care îl face placut si tentant, te atrage din prima. Drept dovada ca si eu am fost fermecata dintr-o inghititura de acest vin aproape magic. El te duce cu gandul la vara, la tinerete, la prospetime dar si la briza marii,mai pe scurt la visul tineretii.

Aceasta combinatie a fost preferata mea, gustul sau m-a dus cu gandul la libertate dar si la rebeliunea  specifica tineretii. A fost ca o calatorie prin timp in care am gustat o parte frumoasa din traditia Frantei, dar m-a facut  sa inteleg si importanta gastronomiei in cultura mondiala.

La finalul acestei seri de poveste m-am bucurat si eu de o invingere personala si anume, am reusit sa castig combinatia ce mi-a ramas infipta atat in inima cat si in papilele ametite de savoare acestor produse. Daniel Botea a fost cel care mi-a înmanat premiul si am pastrat si o dovada a acestui moment de neuitat.

Fotografia postată de Daniel Botea.

 

Astfel, aceasta seara imi va ramane in amintire si nu va fi doar un eveniment prin care am reusit sa revad persoane dragi , dar si un moment prin care am reusit sa inteleg putin din aceasta cultura ametitoare a combinatiei dintre vin si branza. Iar ca incheiere am sintetizat gustul branzei,vinului dar si a combinatiei dintre acestea intr-un singur cuvant:

 Sauvignon Blanc 2016 Petit Fume– Tinerete

Camembert – Ile de France– Libertate

 Sauvignon Blanc 2016 Petit Fume+Camembert – Ile de France– Fericire

 

Fotografia postată de Daniel Botea.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.