De ce este bine sa ai o statie radio CB in vehicul

Statiile radio CB care se monteaza in vehicule reprezinta mijloace excelente de comunicare, care se gasesc in plus la indemana tuturor, fiind independente fata de infrastructura clasica de telefonie si cea de alimentare electrica. Pentru toti soferii, si in special pentru cei care conduc vehicule comerciale, TIR-uri si camioane de transport, o statie CB este cea mai simpla modalitate de a afla detalii despre traficul rutier, locurile unde sunt amplasate radare, informatii despre destinatie sau drumuri blocate. Chiar daca initial au facut parte doar din dotarile soferilor profesionisti, acestea se pot dovedi utile si pentru conducatorii de turisme.

Intre statiile CB, de radioamatori, statiile PMR si cele de taxi exista o serie de deosebiri, ele fiind clasificate in functie de frecventa undelor radio. Pentru majoritatea, sunt familiare frecventele care asigura functionarea telefoanele mobile, de 900 sau 1800 MHz si gama 90-100 MHz pentru posturile de radio FM. Mai exista gama High Frequency (HF) – sub 30 MHz, gama Very High Frequency (VHF) – functioneaza intre 30 si 300 MHz, si nu in ultimul rand, gama Ultra High Frequency (UHF) – peste 300  MHz.

Frecventa este in directa legatura cu lungimea de unda. Cu cat avem o frecventa mai mare, cu atat lungimea de unda devine mai mica, iar semnalul se poate propaga mai bine intr-un oras, de exemplu. Din acest motiv, in telefonia mobila sunt utilizate frecvente de 900MHz si chiar de 1800MHz. Un fapt mai neplacut este ca semnalul se propaga pe niste distante relativ scurte. Ce ii intereseaza insa pe soferi este tocmai comunicarea fara retele ale operatorilor de telefonie mobila, iar ca deziderat, comunicarea pe distante cat mai mari! De aceea, se recomanda folosirea unor frecvente mai mici.

Antenele CB functioneaza exclusiv pe frecventele CB si pot fi deosebite in trei categorii: portabile, mobile si fixe. Daca va intereseaza sa achizitionati o statie portabila, noi va recomandam oferta de statii radio CB Alan Midland .

Statiile portabile functioneaza pe baterii si pot fi folosite si pe teren, cu mentiunea ca, avand de obicei puteri pana in 4W si antene mici, servesc mai mult pentru receptie. Pentru a le face mai performante, puteti adauga antene externe sau diverse amplificatoare. Statiile mobile arata precum un aparat radio montat in bordul autoturismului. Sunt proiectate pentru montaj la o tensiune de 12V si beneficiaza de puteri mai mari de 4W care pot ajunge pana la sute de watti. Statiile fixe sunt cele care au rol in inlesnirea comunicarii acasa si functioneaza la 220V (priza normala).

Statiile CB isi datoreaza numele deoarece functioneza pe frecventele Citizen Band de circa 27 MHz. Acestea faciliteaza operarea in limita anumitor puteri fara a necesita vreo autorizatie speciala si fara a impune inchirierea frecventei respective. Pentru ca lungimea de unda este de 10 metri, numeroase antenelor au macar 1 metru lungime. Statiile CB opereaza majoritar pe canalul 22, folosind in Romania frecventa de 27.225 MHz. Limita legala a statiilor vorbeste despre o putere de maxim 4W, in unele state ale lumii confiscandu-se chiar toate statiile care depasesc aceasta valoare. O statie de 4W asigura comunicarea la o distanta de aproape 15 kilometri in camp deschis, cu o antena buna. In Romania, limita de putere este privita mai degraba ca o simpla recomandare, nu ca o obligatie, iar multi soferi profesionisti detin amplificatoare si statii cu puteri cuprinse intre 50-100 si unele chiar de 200W sunt capabile sa ajunga la sute si chiar mii de km. Un fenomen interesant are loc cand eruptiile solare aduc schimbari in atmosfera. Cand conditiile de vreme sunt favorabile, nu este exclus sa auziti din Romania convorbiri ale unor persoane aflate in trafic din tarile vecine Ungaria si Ucraina. O receptie cat mai buna este corelata cu o antena cat mai sensibila. In concluzie, degeaba isi cumpara cineva o statie puternica, daca detine o antena de proasta calitate. Acest lucru este valabil si invers: o abtena sensibila si o statie slaba nu „se impaca”, deoarece chiar daca receptionati un mesaj, riscati sa nu veti suficienta putere de emisie si nu veti putea raspunde.

Pentru a distinge si celelalte deosebiri existente intre statiile CB si cele VHF si PMR, vom ilustra si cateva din caracteristicile acestora. Statiile VHF au frecvente din gama 150-170 MHz si sunt cu predilectie folosite de catre companiile de taxi, pompieri, politie, salvamont. Motivatia principala este legata de lungimea de unda de aproximativ 2 metri, care inseamna si folosirea de antene mai mici, acoperind insa distante de cateva zeci de km in camp deschis. Statiile Private Mobile Radio au de regula dimensiuni foarte mici, alaturi de o putere de 0.5W si pot functiona pe distante de maxim cativa km.

Soferii care au obtinut, oficial, dreptul de a folosi statii cu putere de emisie mai mare, au acces la repetoare in frecventa VHF sau UHF capabile sa preia si sa retransmita comunicatiile exact ca o antena GSM. Mjoritatea radioamatorilor prefera sa utilizeze aparate dual-band pentru ca acestea pot emite atat in frecventa PMR, cat si in frecventa VHF, putand receptiona aproape orice. O astfel de statie rezistenta la apa si socuri poate fi utila in multe privinte, pe langa statia CB din masina pe care este bine, oricum, sa o aveti la indemana!

 

 

 

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.