Totul despre baterii auto

De când cu lipsa acută a locurilor de muncă micuța noastră mașină ne-a devenit casă, prietenul ce ne scoate din nevoi. Ea ne ajută să străbatem lungile distanțe dintre domiciliul și locul de muncă. Foarte mulți dintre noi suntem aproape nedespărțiți de autoturismul nostru. În plin secol al vitezei, cum cei mai mulți îl numesc, timpul este cel care ne lipsește. Acesta este motivul pentru care toți folosim mașina chiar și pentru deplasări pe distanțe foarte scurte. Pentru pornirea mașinilor, cu toate știm, avem mare nevoie de nelipsitele baterii auto.

La începuturile lor mașinile nu erau dotate cu acumulator electric. Pentru a le porni era nevoie de „bunica” manivelă. Apoi au apărut bateriile de 6 volți și abia prin 1950 s-a făcut trecerea la bateria de 12 volți. Tot la începuturi lichidul bateriei se evapora și trebuia completat din când în când. Totuși în 1971 a apărut și prima baterie auto care nu avea nevoie de întreținere.

La mașinile noastre se folosesc bateriile de acumulatoare acide și cu plăci de plumb. O astfel de baterie de 12 V cu Plumb- acid este compusă din șase celule care se conectează în serie. O celulă este formată din plăci subțiri negative intercalate cu plăci subțiri pozitive. Plăcile negative se conectează împreună formând anodul, în timp ce plăcile pozitive vor forma prin conectarea lor catodul. Plăcile sunt confecționate din plumb, la acesta se adaugă antimoniu pentru mărirea duratei de viață sau calciu pentru bateriile ce nu necesită întreținere.

Chiar dacă bateriile auto moderne sunt fără întreținere, ele necesită o atenție deosebită din partea noastră. Datorită importanței lor pentru mașina noastră trebuie să le alegem de foarte bună calitate. Iar de câte ori ridicăm capota este foarte bine să ne uităm pe ochiul de încărcare. Atunci când acesta nu mai este verde și alternatorul știm că este bun, s-ar putea să avem nevoie de o baterie auto nouă.

Dacă vom cumpăra una nouă este bine să studiem manualul autoturismului nostru ca să luăm acea baterie care respectă parametrii ceruți. Apoi este bine să fim atenți la condițiile de temperatură, umiditate în care au fost depozitate acestea. După montarea unei baterii noi este bine să vi se facă măsurători de către specialiști pentru a nu avea probleme ulterioare.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.