Cand repari singur si cand chemi un specialist?

Multi dintre noi spun ca se pricep la toate, dar gresesc amarnic. Poate ca stii sa faci foarte multe lucruri, insa exista situatii in care trebuie obligatoriu sa apelezi la ajutorul unui specialist. Din propria experienta, va prezint 4 situatii in care nu e deloc recomandat sa mergi pe principiul Do It Yourself (DIY). De ce? Risti sa strici mai mult decat repari si vei face o cheltuiala in plus.

Fie ca vrem, fie ca nu, lucrurile prin casa se mai strica. Daca vine vorba de inlocuirea unui robinet, de schimbarea capului de dus sau de montarea/demontarea unei piese de mobilier, poti sa dai frau liber laturii tale de mester. Pentru operatiunile urmatoare iti recomand insa sa contactezi un specialist in domeniu.

1. Apometre defecte

Trebuie sa ti le instalezi obligatoriu in locuinta, pentru a contoriza consumul de apa. Vin de obicei cu certificat de garantie, sunt omologate si sigilate de autoritati in domeniu, insa nu scapa de uzura.

Exista unele apometre care functioneaza fara defectiuni ani intregi, insa altele se strica inca din perioada de garantie. In nici un caz nu iti recomand sa incerci sa le repari singur. Cheama un specialist, acesta va sti ce are de facut, fie ca aparatul poate fi reparat, fie ca necesita inlocuire. Altfel, vei fi suspectat nefondat ca ai incercat sa declari consumul de apa in favoarea ta, intrucat vei rupe sigiliul aplicat pe aparat cand vei incerca sa il repari. Profesionistul avizat va gasi solutia potrivita si va reaplica sigiliul respectiv.

 

2. Reparatii la ferestrele termopan Imagine similară

In aceasta situatie poti interveni si singur, dar numai daca e vorba de un element de feronerie indoit, datorat inchiderilor si deschiderilor incorecte. Daca observi totusi ca geamul termopan nu mai etanseizeaza corect, ca simti curent pe langa tocul geamului, iar condensul isi face aparitia tot mai des, cheama un specialist.
Doar o persoana avizata in domeniu va putea sa iti faca acele reglaje tamplarie termopan care vor asigura functionalitatea deplina a ferestrei sau chiar a usii. Incercand sa repari singur, risti sa strici feroneria si mai mult, ceea ce inseamna automat si o cheltuiala mai mare, pe care va trebui sa o suporti ulterior.

3. Defectiuni la instalatia electrica

Nimeni nu spune ca nu poti inlocui o lustra, un intrerupator sau o priza. Daca observi insa ca se aud zgomote de la panoul electric, ori ca intensitatea luminii are oscilatii si caderile de tensiune sunt destul de frecvente, cel mai bine este sa apelezi la un specialist. Un sistem electric defect poate sa aduca daune serioase, iti poate “praji” electrocasnicele si poate provoca inclusiv un incendiu. Trebuie sa contactezi un profesionist care va rezolva defectiunea, pentru ca tu si familia ta sa nu mai fiti supusi niciunui risc.

4. Instalatie de gaz defecta

La fel ca si in cazul instalatiei electrice, aici nu este deloc cazul sa intervii. Scaparile de gaze sunt foarte periculoase, iar la primul semn al acestora va trebui sa contactezi persoane avizate in domeniu, care vor sti ce au de facut. In multe dintre cazuri, aceste scapari nici nu sunt sesizabile, motiv pentru care iti recomand sa iti iei si o masura de precautie: instaleaza-ti un detector de gaze.

Inca o data vreau sa subliniez: nu interveni acolo unde stii ca nu te pricepi. Alege specialistii pentru oricare dintre defectiunile enumerate mai sus, altfel vei suporta consecintele.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.